Προδοσία της Αθηνάς! Άνοιξαν ένα μπαρ στην αρχαία πόλη Σίδη
Ένα μπαρ με το όνομα Απόλλων άνοιξε σε ιδιωτικό κτήμα δίπλα στο Ναό της Αθηνάς στην Αρχαία Πόλη της Σίδης. Όσοι άνοιξαν το μπαρ, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως εστιατόριο, χρησιμοποίησαν τα ιστορικά κατάλοιπα στον χώρο της ανασκαφής ως πύλη εισόδου.
Η πύλη που ανοίγει στον χώρο ανασκαφής του ναού που χτίστηκε στο όνομα της θεάς «Αθηνά», που χρονολογείται από το 150 μ.Χ. στην πόλη Side Antique στην περιοχή Manavgat της Αττάλειας και τα περίχωρά της έχουν αναδιοργανωθεί ως η πύλη εισόδου του νυχτερινού κέντρου. τέθηκε σε λειτουργία με την επωνυμία «Απόλλων» σε ιδιωτική περιουσία.
Το νυχτερινό κέντρο , άνοιξε τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Στην περιοχή όπου βρίσκονται ναοί που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα, έγιναν πολύ λεπτομερείς μελέτες ακριβώς απέναντι από τον παγκοσμίου φήμης ναό του «Απόλλωνα». Τα ξύλινα κιγκλιδώματα που περιέβαλλαν την είσοδο του ναού και τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τα τεχνουργήματα αφαιρέθηκαν εντελώς την προηγούμενη ημέρα του ανοίγματος.
Οι περιοχές που επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες που έρχονταν στην περιοχή έκλεισαν με σιδερένιες πλάκες. Επιπλέον, στρώθηκε κόκκινο χαλί μήκους 10 μέτρων μπροστά από την ιστορική πόρτα που χρησιμοποιείται ως είσοδος του κλαμπ, ώστε οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν στο χωμάτινο πάτωμα. Επιπλέον, μια συσκευή ακτίνων Χ τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά από την παλιά πόρτα χιλιάδων ετών και τοποθετήθηκαν γραφεία υποδοχής πελατών. Επιπλέον, όλος ο χώρος της εισόδου φωτίστηκε με ειδική εφαρμογή για να γίνει αντιληπτός ο χώρος της εισόδου.
ΝΟΜΙΖΑΝ «ΜΟΥΣΕΙΟ»
Πολλοί τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή για να δουν τον ναό, νομίζοντας ότι ο φωταγωγημένος χώρος είναι μουσείο, κατευθύνθηκαν σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο του ναού είπε ότι η περιοχή είναι ιδιωτική επιχείρηση και έδιωξαν τους τουρίστες από την περιοχή. Η πόρτα εισόδου στο πίσω μέρος του ιδιωτικού ακινήτου, που προηγουμένως χρησιμοποιούταν μόνο ως εστιατόριο , απενεργοποιήθηκε όταν άνοιξε η νέα πόρτα.
Ειδικοί, που συμμετείχαν στις ανασκαφές στην περιοχή, αλλά δεν ήθελαν να κατονομαστούν, είπαν στη Hürriyet: «Υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγιναν οι εργασίες του νυχτερινού κέντρου, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τις επιχειρηματικές αρχές, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα με την πόρτα εδώ. Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Τα φώτα της δημοσιότητας πηγάζουν από χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο».
Ο διευθυντής του Μουσείου Side, Özay Özgür, δήλωσε: «Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς. Αμέσως στείλαμε έναν φίλο αρχαιολόγο στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώσαμε τους αστυνομικούς. Αυτό που έχει γίνει είναι εντελώς παράνομο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την πόρτα να χρησιμοποιηθεί έτσι», είπε.
…………………………………..
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΗΣ …
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού
Σίδη
Η Σίδη, σπουδαίο εμπορικό λιμάνι στις ακτές της Παμφυλίας, ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις της περιοχής κατά την Αρχαιότητα. Έχει ταυτιστεί με τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού κοντά στο σύγχρονο τουριστικό θέρετρο Selimiye, σε απόσταση 70 περίπου χλμ. από την Αττάλεια.
Η ονομασία Σίδη σημαίνει «ρόδι» και είναι λέξη ανατολικής προέλευσης. Το ρόδι άλλωστε αποτελούσε το επίσημο σύμβολο της πόλης από την πρώιμη ιστορία της μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα.
2. Ιστορική επισκόπηση
2.1. Από τη Μυκηναϊκή στην Αρχαϊκή εποχή
Η ίδρυση της αρχαίας Σίδης ανάγεται στη σφαίρα του μύθου. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη λήξη του Τρωικού πολέμου, γύρω στο 1200 π.Χ., μια ομάδα Ελλήνων προωθήθηκε στην ενδοχώρα και εγκαταστάθηκε στην περιοχή την οποία κατόπιν ονόμασε «Παμφυλία». Σύμφωνα με την παράδοση, πρωτεργάτες των μεταναστευτικών αυτών κινήσεων ήταν οι φημισμένοι μάντεις Μόψος, Κάλχας και Αμφίλοχος. Αυτοί ίδρυσαν πόλεις στη νέα τους πατρίδα, οι οποίες διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι ο μύθος αυτός περί των πρώτων οικιστών επιβεβαιώνεται από την επιβίωση μιας τοπικής διαλέκτου που –όπως πιστοποιούν επιγραφές και νομίσματα– ήταν σε χρήση στη Σίδη μέχρι και τον 3ο αιώνα π.Χ. Επρόκειτο στην ουσία για ένα κυπροαρκαδικό γλωσσικό μείγμα, με μεταγενέστερα δωρικά-αιολικά στοιχεία. Αυτά αποδίδονται σε μια δεύτερη ομάδα μεταναστών από την Κύμη της Αιολίδας, που εγκαταστάθηκαν στη Σίδη γύρω στο 700 π.Χ. Ο ιστορικός Αρριανός αναφέρει ότι οι νέοι άποικοι γρήγορα λησμόνησαν τα ελληνικά τους και υιοθέτησαν το τοπικό ιδίωμα που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «βαρβαρικό». Η τοπική αυτή διάλεκτος ατόνησε πολύ αργότερα, μετά την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 334 π.Χ., έως ότου αντικαταστάθηκε σταδιακά από τα ελληνικά, που έγιναν πια η επίσημη γλώσσα της πόλης.
Οι αναφορές των αρχαίων πηγών σχετικά με τη Σίδη είναι δυσανάλογα αποσπασματικές, αν αναλογιστεί κανείς τη σπουδαιότητα της πόλης κατά την Αρχαιότητα. Το κενό αυτό το αναπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό οι επιγραφές και τα νομίσματα, που παρέχουν επαρκείς πληροφορίες κυρίως για την Ελληνιστική και την Αυτοκρατορική περίοδο. … ]
…………………
………………………………………………………………………….
ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου