ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Δισεκατομμύρια Τόνοι Χρυσού Και Πλατίνας. Ποιος Θα Πάρει Τα Κοσμικά Πλούτη; (Όνειρα Θερινής Νυκτός) !!

Εξόρυξη πλατίνας σε αστεροειδείς (καλλιτεχνική εικόνα) - RIA Novosti, 1920, 26/07/2022
CC0 /willgard/
Vladislav StrekopytovΗ αμερικανική εταιρεία AstroForge ανακοίνωσε μια έτοιμη τεχνολογία για την εξόρυξη πλατίνας από αστεροειδείς και ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια συσκευή εξόρυξης σε τροχιά το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη ορυκτών στο διάστημα έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά μέχρι στιγμής κανένα από τα έργα δεν έχει γίνει πράξη. Το RIA Novosti ανακάλυψε αν οι Αμερικανοί θα γίνονταν πρωτοπόροι.

πολύτιμοι αστεροειδείς

Στο ηλιακό σύστημα, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς – μικρά ουράνια σώματα που περιστρέφονται με τους πλανήτες γύρω από τον ήλιο. Συνολικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια από αυτά. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός της κύριας ζώνης μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία.
.
Οι αστεροειδείς σχηματίστηκαν από το ίδιο υλικό με τη Γη – έχουν το ίδιο σύνολο χημικών στοιχείων. Εκτός κι αν ο πλανήτης μας έχει περάσει το στάδιο της βαρυτικής διαφοροποίησης, και τώρα το κύριο μέρος των βαρέων μετάλλων – όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το μολυβδαίνιο, το βολφράμιο, ο χρυσός και η πλατίνα – συγκεντρώνεται στον πυρήνα και στα ανώτερα στρώματα του στον φλοιό της γης τα αποθέματά τους είναι πολύ περιορισμένα. Στους αστεροειδείς, όλα τα στοιχεία κατανέμονται σχετικά ομοιόμορφα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα διαστημικά αντικείμενα που ανήκουν στη φασματική κατηγορία Μ είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολύτιμα απολιθώματα. ηλιακό σύστημα.
.
Ζώνη αστεροειδών - RIA Novosti, 1920, 25/07/2022
Ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της κατηγορίας Μ είναι ο αστεροειδής Ψυχή. Σύμφωνα με ραντάρ και φασματικές μελέτες, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σίδηρο και νικέλιο. Εάν αυτό το κοσμικό σώμα παραδιδόταν με κάποιο τρόπο στη Γη και επεξεργαζόταν, τότε μόνο το κόστος του εξαγόμενου σιδήρου θα ήταν δέκα χιλιάδες τετράδισεκα δολάρια.
.
Επιπλέον, η συνολική περιεκτικότητα σε ευγενή μέταλλα σε αυτό φτάνει το 0,5 τοις εκατό. Όσον αφορά τη μάζα, πρόκειται για 110 δισεκατομμύρια τόνους χρυσού και πλατινοειδών – ρουθήνιο, ρόδιο, παλλάδιο, όσμιο, ιρίδιο και πλατίνα. Όλα είναι από τα πιο σπάνια και ακριβά είδη πρώτων υλών στον κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Psyche θεωρείται σοβαρά ως η νούμερο ένα τοποθεσία εξόρυξης στο διάστημα και η NASA σχεδιάζει να στείλει μια ερευνητική αποστολή σε αυτό τα επόμενα δύο χρόνια.
.
Αστεροειδής 16 Ψυχή

Οι πρώτοι διαστημικοί ανθρακωρύχοι

Πριν από το AstroForge, δύο άλλες ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες συμμετείχαν σε έργα εξόρυξης αστεροειδών. Η πρώτη – Planetary Resources – ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της τον Απρίλιο του 2012. Με την υποστήριξη των επενδυτών, οι ιδρυτές του αγόρασαν μια βάση δεδομένων με όλους τους αστεροειδείς κοντά στη Γη με πληροφορίες για τη σύνθεση και τις τροχιακές παραμέτρους. Και για να ψάξουν για τα πιο πολλά υποσχόμενα, άρχισαν να αναπτύσσουν μικρά διαστημικά τηλεσκόπια.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, εμφανίστηκε η Deep Space Industries (DSI), δηλώνοντας τον στόχο της δημιουργίας διαστημικών σκαφών ποικίλης πολυπλοκότητας και σκοπού – από αναγνωριστικούς δορυφόρους και κυνηγούς θραυσμάτων αστεροειδών έως γιγάντιους μεταφορείς, εγκαταστάσεις επεξεργασίας διαστήματος, βενζινάδικα και τρισδιάστατους εκτυπωτές για εκτύπωση. προϊόντα σε μηδενική βαρύτητα. Η ιδέα ήταν να επεξεργαστεί όλο το εξαγόμενο υλικό στο διάστημα και να πουλήσει εκεί τελικά προϊόντα – καύσιμα ή κτιριακές κατασκευές.
.
Εξόρυξη στο διάστημα
.
Στις αρχές του 2019 και οι δύο εταιρείες έπαψαν να υφίστανται χωρίς να έχουν ολοκληρώσει ούτε ένα έργο. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν δείξει αρκετό ενδιαφέρον για την εξόρυξη στο διάστημα, κυρίως επειδή η ιδέα ήταν, κατά μία έννοια, πρόωρη. Οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν όχι μόνο από τις τεχνικές δυσκολίες που συνδέονται με την πτήση προς αστεροειδείς, αλλά και από το υπέρογκο κόστος της παράδοσης.
Η κατάσταση έχει αλλάξει με τα χρόνια. Εταιρείες όπως η SpaceX και η Blue Origin έχουν βρει νέες τεχνολογικές λύσεις. Σήμερα, το κόστος αποστολής ενός κιλού φορτίου σε τροχιά είναι δέκα φορές χαμηλότερο από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Και στο μέλλον, μπορεί να πέσει κατά μια τάξη μεγέθους.
“Αν συμβεί αυτό, θα συμβεί μια επανάσταση”, λέει ο Evgeny Kuznetsov , ιδρυτής και διευθυντής του επενδυτικού ταμείου Orbita Capital Partners . “Ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για έναν τεράστιο αριθμό βιομηχανικών έργων. Τώρα συζητούνται σοβαρά, ο όγκος των επενδύσεων το 2021 έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2020. Η επίλυση του προβλήματος της οικονομικής προσιτότητας οδήγησε τους ανθρώπους να αρχίσουν να επενδύουν στην επόμενη τεχνολογία που βασίζεται σε πόρους».
.
Εξόρυξη στο διάστημα

“Star Forge”

Οι δημιουργοί του AstroForge, μιας startup από την Καλιφόρνια , το εκμεταλλεύτηκαν, για το οποίο κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα μέχρι τον Μάιο του 2020. Στην επίσημη σελίδα στο Διαδίκτυο, εκτός από τη λίστα με τις κενές θέσεις, δεν υπάρχουν πληροφορίες.
Είναι γνωστό ότι οι ιδρυτές της εταιρείας είναι οι διαστημικοί μηχανικοί Matt Gialich και Jose Acain. Ο πρώτος εργαζόταν στο παρελθόν στη Virgin Orbit, όπου ήταν υπεύθυνος για τα αεροηλεκτρονικά και το λογισμικό πτήσης, και στην Bird, μια εταιρεία ηλεκτρικών σκούτερ. Ο δεύτερος αποφοίτησε μηχανολόγος μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Santa Clara στην Καλιφόρνια, σχεδίασε ρομποτική και μικροδορυφόρους στη NASA και στη συνέχεια στο SpaceX ήταν αναπληρωτής αρχιμηχανικός στο πρώτο διαστημόπλοιο Falcon 9 και επικεφαλής μηχανικός στα τέσσερα πρώτα διαστημόπλοια Dragon. Είναι αλήθεια ότι το 2016, ο Akain αποφάσισε να τελειώσει την καριέρα του ως μηχανικός και επανεκπαιδεύτηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός – έπαιξε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, δίδαξε μουσική.
.
Παρά τις ασυνήθιστες βιογραφίες των ηγετών και την πλήρη απουσία δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων για την τεχνική πλευρά του έργου, η AstroForge σε λίγους μήνες ύπαρξης κατάφερε να προσελκύσει 13 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση σπόρων, να δημιουργήσει και να δοκιμάσει στο εργαστήριο μια τεχνολογία επεξεργασίας υλικό αστεροειδούς και επίσης κλείστε μια θέση στον πύραυλο SpaceX Falcon 9 που θα εκτοξευθεί τον Ιανουάριο του 2023. Το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων Initialized Capital ενήργησε ως γενικός εταίρος του έργου.
.
Οι ιδρυτές της AstroForge, Matt Gialich και Jose Acain
.
Οι συγγραφείς δεν λένε ακόμη ποια είναι η τεχνογνωσία τους. Η αρχή της εξόρυξης περιγράφεται πολύ συνοπτικά: «Αντί να σύρουμε ολόκληρο τον αστεροειδή, τον σπάμε, τον εμπλουτίζουμε επιτόπου και επιστρέφουμε μόνο το πολύτιμο συστατικό στη Γη».
.
Για να δοκιμαστεί η τεχνολογία σε μηδενική βαρύτητα, μια δοκιμαστική έκδοση της συσκευής εξόρυξης με τη μορφή ενός cubesat, ενός μικρού δορυφόρου βάρους διακοσίων κιλών, θα σταλεί σε χαμηλή τροχιά της Γης. Η AstroForge έχει ήδη συνάψει συμβόλαιο για την παραγωγή της με τη βρετανική OrbAstro. Σε τροχιά, το σκάφος αναμένεται να εξάγει πλατίνα από ένα δείγμα μεταλλεύματος που έφερε πίσω από τη Γη.
.
Αξιοσημείωτο είναι ότι νωρίτερα όλα τα σχέδια ανάπτυξης στο διάστημα επικεντρώνονταν στο νερό. Πολλοί αστεροειδείς περιέχουν πάγο, από τον οποίο, όταν χωριστούν σε στοιχεία, μπορεί να ληφθεί οξυγόνο για την αναπνοή των πληρωμάτων διαστημικής αποστολής και υδρογόνο για καύσιμο πυραύλων. Για παράδειγμα, η Planetary Resources σκόπευε να δημιουργήσει την πρώτη διαστημική «αποθήκη καυσίμων» μέχρι το 2020.
.
Όμως τα όνειρα δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

…………………………………………………………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ Facebook ⬇️

ΟΜΑΔΑ Facebook ΔΕΛΦΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ